dialoog.taalhulp@gmail.com | 06-45544957

Oefenmateriaal Spreektaal

Samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) heeft LNT nieuw lesmateriaal ontwikkeld. Aanleiding was een inventarisatie die duidelijk maakte dat op het gebied van spreek- en luistervaardigheid niet echt iets voor handen was voor anderstaligen. Gezamenlijk is hiervoor een succesvol projectplan opgezet. Het Oranje Fonds en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben het project gefinancierd. Het oefenmateriaal bestaat uit 15 modules inclusief cd’s over onderwerpen die men dagelijks tegenkomt. Het materiaal is bruikbaar voor hoog- en laagopgeleide anderstaligen (niveau 0 tot 1 A+) en (niveau A1 tot A2). Daarnaast is SpreekTaal uitgebreid in de praktijk getest.

Spreektaal is gratis te downloaden via www.stichtinglnt.nl/spreektaal

HBT, "Het begint met Taal" .

De Vereniging Dialoog is aangesloten bij dit landelijke platform. Taalbegeleiders kunnen van veel aanbod van HBT gebruik maken. Ze bieden webinars, e-learning, e-coaching en allerlei materiaal aan. Exclusief en gratis voor vrijwilligers van partnerorganisaties en van harte aanbevolen. 

Aanmelden en aanvragen op de website van "Het begint met Taal" onder het kopje extranet (rechtsboven) met het door Dialoog beschikbaar gestelde wachtwoord. Bent u dit vergeten? Neem dan even contact op.

 

Bibliotheek

In het Taalhuis van bibliotheek Kennemerwaard kan iedereen met een taalvraag langskomen. Er zijn boeken voor anderstaligen en makkelijk te lezen kranten. U kunt er informatie of advies krijgen over oefenen met een taalvrijwilliger, over taal- en computercursussen, of over programma's op de computer waar u ook zelf mee aan de slag kunt. U kunt 7 dagen per week in de bibliotheek terecht. De bibliotheek is altijd gratis toegankelijk.Om materialen te lenen moet u lid zijn van de bibliotheek.

Informatie over taalactiviteiten in het Taalhuis Alkmaar;  www.bibliotheekkennemerwaard.nl/taalhuis

Meer informatie over taalcursussen en taalhulp in de regio: www.taalzoeker.nl

Taaltelefoon: 06-23312588

Open Leercentrum

Het Open Leercentrum (OLC) biedt hulp bij het leren van de Nederlandse taal in de bibliotheek Alkmaar. Je kunt met een van onze vrijwilligers samen de taal oefenen. Je kunt een gesprek voeren, de uitspraak verbeteren, stukken tekst lezen en bespreken, grammatica bespreken en oefeningen maken. Het is elke donderdag van 13.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek Gasthuisstraat 2. Iedereen is welkom, deelname is gratis.

Taal- en Leerspelletjes

Op internet zijn verschillende taal- en leerspelletjes op verschillende niveaus voor anderstaligen te vinden. Veelal kunnen deze online worden geoefend, anderen kunnen worden geprint waardoor ze samen met de taalbegeleider kunnen worden geoefend.

Lees meer

Ezelsbruggetjes

Een ezelsbruggetje is de benaming voor een hulpmiddeltje om iets heel gemakkelijk te kunnen onthouden.

Lees meer

Interessante websites Taalmateriaal

Bruikbare websites voor taalbegeleiders die anderstaligen begeleiden.

Lees meer

Recensies literatuur landen

Speciaal voor de taalbegeleiders die wat meer informatie willen hebben over de cultuur van een anderstalige én van lezen houden, wordt in deze rubriek een aantal boeken beschreven die de moeite van het lezen waard zijn. Deze boekenlijst is in alfabetische volgorde gerangschikt op land van herkomst van de schrijver of schrijfster en zal regelmatig worden aangevuld. Wanneer u het land van uw interesse aanklikt verschijnen de beschrijvingen van de boeken over dit land.

Top