dialoog.taalhulp@gmail.com | 06-45544957

Agenda

  • Zaterdagmiddag 5 februari 2022 hebben we een nieuwjaarsbijeenkomst voor taalbegeleiders en anderstaligen van Dialoog. Zet deze datum alvast in de agenda. 
  • Voor begrijpelijke uitleg over het corona-virus in simpel Nederlands, Turks, Tigrinya, Engels en Arabisch: www.pharos.nl>kennisbank. Op de website van Van Dale kunnen deelnemers nog dooroefenen met / luisteren naar audiobestanden van SpreekTaal1 en SpreekTaal 2. 

Het Begint met Taal organiseert weer meerdere webinars voor taalbegeleiders. Aanmelden kan via het extranet van hetbegintmettaal.nl

  • woensdag 1 december 2021 van 13.00 tot 14.00 uur een webinar 'Taalcoaching in groepen'

 

Verslag van activiteiten

* op 20 oktober was er een avond bowlen bij De Geus in Langedijk. Er waren ongeveer 30 leden van Dialoog aanwezig. Met de aparte bowlingschoenen aan onze voeten hadden we zes bowlingbanen om op te spelen. Er werd ook gezellig gekletst, we kregen een drankje aangeboden en we hadden een hele leuke avond met elkaar.

* Donderdag 25 september 2021 maakten 25 personen, taalbegeleiders en anderstaligen, een wandeling door de oude stad van Alkmaar. Ze werden rondgeleid door een gids van de VVV en een gids van Dialoog. Zij lieten ons vele historische gebouwen, oude straatjes en leuke plekjes zien. De winkelstraten zijn meestal wel bekend, maar de oude stad minder. De gidsen wezen ons op details en vertelden verhalen over het leven van vroeger. De groep heeft genoten van deze ‘korte wandeling’ in Alkmaar, waar nog veel meer te zien is en over te vertellen is. Een herinnering voor velen!

Eind mei kwam de gespreksgroep Dialoog Extra, na zoom-bijeenkomsten, weer fysiek bij elkaar.
Met een routekaart van ‘Alkmaardersopdekaart’ over Truitje Bosboom-Toussaint wandelden we, in miezerig weer, langs huizen, belangrijke plekken en haar borstbeeld. We stonden stil om woorden en gezegdes te verklaren uit de info zoals ‘in eigen onderhoud te voorzien’ en ‘uitwijken’. Vlakbij het geboortehuis van Truitje hebben we op een terras een kopje koffie gedronken en besloten we om meerdere routes te gaan lopen.
Als u zin heeft om bijv. met uw taalmaatje ook een wandelroute te lopen dan zijn er verschillende kaarten bij Dialoog verkrijgbaar, bijvoorbeeld over de familie Ringers, Cornelis Drebbel en Jan Adriaanszoon Leeghwater, neem dan even contact op.

 

* Wat was het een succes, ons bezoek aan de wedstrijd AZ-PEC Zwolle op zondag 23 februari. 13 anderstaligen en 7 taalbegeleiders hebben deze middag genoten. Velen waren niet eerder in het stadion geweest,  dus was dit bezoek een bijzondere ervaring. Dat AZ won verhoogde de feestvreugde. We kregen een verzorgde ontvangst in de Kees Kist Lounge, een drankje in de rust en nog een lekkernij na afloop van de wedstrijd. Wij zijn verwend! Namens de deelnemers en het bestuur van Dialoog hartelijk dank aan de directie van AZ en Stichting De Waaier.

 

* De nieuwjaarsbijeenkomst van Dialoog op zaterdag 18 januari 2020 was erg gezellig. In de versierde zaal van De Terp in Oudorp was muziek en werd door enkele mensen uitbundig meegezongen met de karaoke van veeltalige liederen. Veel mensen hadden bijgedragen aan een tafel vol met heerlijke gerechten en hapjes uit alle windstreken. Aan meedere tafels werden de kaartjes met vragen gebruikt om tot een levendig gesprek te komen. Complimenten voor de organisatoren, het was een geslaagde middag!

 

De zus van Sinterklaas

 

Donderdag 5 december bracht Sint Clara, de zus van Sinterklaas, een bezoek aan de groep Dialoog Extra.

Een gespreksgroep van ongeveer 18 anderstaligen, die om de week bij elkaar komen.

Sint Clara was vorig jaar voor het eerst langs geweest en men stelde het op prijs dat de geëmancipeerde zus van Klaas dit jaar weer kwam.

Het werd een vrolijke ochtend met cadeautjes die door een dobbelspel verdeeld werden na het doen van opdrachten en vragen.

Natuurlijk waren er taalopdrachten zoals

"verzin 15 woorden die op Piet rijmen"

"hoeveel woorden kun je uit het woord Sinterklaas halen".

Iedereen ging heel tevreden met één of meer cadeautjes naar huis. 

* Taqa Theater De Vest trakteerde anderstalige deelnemers van Dialoog - ouders met hun kinderen – op de familievoorstelling “Air Play” van het Amerikaanse duo Acrobuffos. Een betoverende, kleurrijke en visuele belevenis. Een voorstelling zonder woorden waar ademloos naar werd gekeken.Enkele reacties:"Wat een fantastisch spektakel! Wij hebben een supertijd gehad, wat een leuke, grappige en mooie show." "Spectaculair waren de waaiers met de doeken. Ik geef deze voorstelling een 9.5/10. (door 10 jarige)" "Wat fantastisch en origineel, een geweldige avond." "Interessante uitvoeringen, prachtige muziek en kleuren. De kinderen en wij waren heel enthousiast. Mijn zoon heeft een spreekbeurt over deze voorstelling gehouden."

 * Gastvrouw Petra van Stigt van de kinderboekwinkel “De Vrolijke Boekenwurm” verzorgde voor anderstalige ouders een informatieve koffie-ochtend over geschikte kinderboeken. Boeken om uit voor te lezen, informatieve kinderboeken, thema kinderboeken, prentenboeken, boeken die kinderen zelf kunnen lezen. “Wat voor het ene kind geschikt is, hoeft dat niet voor een ander kind te zijn. Interesses en mogelijkheden voor alle kinderen zijn verschillend. Kijk en luister naar je kind en zoek dan, eventueel samen met je kind, een boek uit.” Deze boekwinkel is gespecialiseerd in kinderenboeken in de leeftijd van 0 – 8 jaar. De ochtend was een groot succes. Het is de bedoeling dat in februari een vervolg komt op deze leerzame en gezellige informatiebijeenkomst.

 

 * Zaterdag 6 juli brachten 21 mensen van Dialoog een bezoek aan de Hortus in Alkmaar. Dat was genieten van deze prachtige tuin, ondanks de regen. We hebben veel opgestoken van het belang van kweken en behouden van zoveel planten. Heel veel dank aan de vrijwilligers van de Hortus en aan Stichting De Waaier die dit uitstapje mogelijk hebben gemaakt. 

 

* Zondag 26 mei was er een vaartocht door natuurgebied De Eilandspolder. André Piel en zijn familie hebben er een onvergetellijke dag van gemaakt. Met 40 taalbegeleiders en anderstaligen voeren wij in koeienpramen door het mooie natuurgebied. We kregen informatie over het bijzondere landschap en de vele vogels. Er was koffie, thee, koek en ander lekkers. Vooral voor de vele anderstaligen was het een heel speciale belevenis. 

 

* Dinsdag 21 mei was er een tweede workshop van Dick Pieters (IGNIUS Consultancy) voor taalbegeleiders, ditmaal in Wijkcentrum Overdie. Het was een vervolg op een eerdere cursus "Effectief Communiceren". We kregen zeer deskundige, heldere informatie, gelardeerd met talloze voorbeelden. Ditmaal werd er ook veel aandachtbesteed aan gedragstypologie en hoe je het best kunt communiceren met bepaalde typen mensen. Een eye-opener voor ons allemaal. Het was een actieve, levendige en met humor doorspekte training, die met veel aandacht gevolgd werd en waarvan de taalbegeleiders veel profijt zullen hebben

 

 

 

 
Top