dialoog.taalhulp@gmail.com | 06-45544957

Agenda

 

 

 

Het Begint met Taal organiseert weer meerdere webinars voor taalbegeleiders. Aanmelden kan via het extranet van hetbegintmettaal.nl 

  • 6 september 2023, 13.00-14.00 uur: webinar Actieve werkvormen 
  • 20 september 2023, 13.00-14.00 uur Webinar Taalcoaching voor praktijkleerders’
  • 4 oktober 2023, 10.00-11.30 uur, webinar Eenvoudig communiceren

 


.

.

 

Verslag van activiteiten

Op 15 april bezochten circa 8 nieuwe Nederlanders en begeleiders korenmolen de Otter en de Museummolen. De vereniging Dialoog-taalhulp helpt jaarlijks zo’n 100 anderstalige uit circa 40 verschillende landen, in de omgeving Alkmaar, om de Nederlandse taal eigen te worden. Dit doet de vereniging door een nieuwe Nederlander met een andere taalachtergrond te koppelen aan een zogeheten “taalmaatje”. Uiteraard leren ze grammatica en spelling op school, tegelijkertijd is voor een beetje soepel praten vooral veel oefenen nodig. En dat is wat de taalmaatjes wekelijks doen. De vereniging organiseert regelmatig een uitstapje in de omgeving, deze keer dus naar de korenmolen de Otter en de Museummolen. Met veel belangstelling en enthousiasme werd er geluisterd naar de molenaars Martijn, Peter, Fred. De nodige indrukken en molenpraat rijker ging iedereen einde van de zaterdag weer richting huis.  

Ons lustrum in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Zondag 25 september 2022, kwart over negen...een bus vol mensen vertrekt vanaf de achterkant van station Alkmaar-Noord. Langzaam rijdt de bus het parkeerterrein af. Dialoog Taalhulp bestond in 2020 5 jaar, maar door Corona kon dit niet uitgebreid gevierd worden. Nu, twee jaar later, gaan we het vieren met elkaar in het Zuiderzeemuseum.....en de stemming zit er goed in.

Na de bustocht en de boottocht werden we ontvangen met een (heel) groot stuk appeltaart en koffie/thee. Toen alles was opgesmikkeld kregen we anderhalf uur de tijd om het openluchtmuseum te bezoeken. Dit deden we in groepjes en Manal en ik gingen samen met Tilly op pad. Wat heel leuk was, want Tilly kon ons veel vertellen. Op weg naar het restaurant begon het te betrekken en toen iedereen binnen was en zat begon het te plenzen.

De lunch was overdadig. Iedereen kreeg drie bolletjes met een kroket, ham, kaas (en dit alles was ook te krijgen in Halal en vegetarisch) met koffie en thee. Toen de lunch op was hadden we nog een keer anderhalf uur de tijd voor het museum en niet onbelangrijk de zon scheen weer.

Samen met mijn taalmaatje ben ik mee geweest. Manal en ik kennen elkaar ongeveer tien maanden en hebben het heel gezellig met elkaar. We proberen iedere week af te spreken en vaak spreken we twee keer af. Samen ontdekken we de taal, hoe lastig het ook voor mij soms is om iets op een duidelijke manier uit te leggen. Door veel te praten, Manal die voorleest uit de krant of rollenspellen wordt de taal steeds rijker.

Het feest, het uitstapje, was fantastisch en de organisatoren verdienen zeker een pluim!

Jessica en Manal         

* nog meer Alkmaar: Op 30 augustus brachten anderstaligen uit Somalië, Mauretanië, Egypte, Turkije, China, Syrië, Spanje, Kenia en Irak en enkele taalbegeleiders een bezoek aan de Grote Kerk in Alkmaar. We kregen er een duidelijk uitleg van een deskundige gids.

* Op 7 mei 2022 brachten 23 mensen, zowel anderstaligen als taalbegeleiders van Dialoog, een bezoek aan het Stedelijk Museum Alkmaar. Er was nog een speciale tentoonstelling over de schilder Allart van Everdingen, die in de 17de eeuw prachtige landschappen schilderde. Verder kon de vaste collectie bezocht worden, met aandacht voor het Alkmaars Ontzet en de Gouden Eeuw. Na afloop was er tijd voor napraten bij een kopje thee of koffie.

 

* op 20 oktober 2021 was er een avond bowlen bij De Geus in Langedijk. Er waren ongeveer 30 leden van Dialoog aanwezig. Met de aparte bowlingschoenen aan onze voeten hadden we zes bowlingbanen om op te spelen. Er werd ook gezellig gekletst, we kregen een drankje aangeboden en we hadden een hele leuke avond met elkaar.

* Donderdag 25 september 2021 maakten 25 personen, taalbegeleiders en anderstaligen, een wandeling door de oude stad van Alkmaar. Ze werden rondgeleid door een gids van de VVV en een gids van Dialoog. Zij lieten ons vele historische gebouwen, oude straatjes en leuke plekjes zien. De winkelstraten zijn meestal wel bekend, maar de oude stad minder. De gidsen wezen ons op details en vertelden verhalen over het leven van vroeger. De groep heeft genoten van deze ‘korte wandeling’ in Alkmaar, waar nog veel meer te zien is en over te vertellen is. Een herinnering voor velen!

Eind mei 2021 kwam de gespreksgroep Dialoog Extra, na zoom-bijeenkomsten, weer fysiek bij elkaar.
Met een routekaart van ‘Alkmaardersopdekaart’ over Truitje Bosboom-Toussaint wandelden we, in miezerig weer, langs huizen, belangrijke plekken en haar borstbeeld. We stonden stil om woorden en gezegdes te verklaren uit de info zoals ‘in eigen onderhoud te voorzien’ en ‘uitwijken’. Vlakbij het geboortehuis van Truitje hebben we op een terras een kopje koffie gedronken en besloten we om meerdere routes te gaan lopen.
Als u zin heeft om bijv. met uw taalmaatje ook een wandelroute te lopen dan zijn er verschillende kaarten bij Dialoog verkrijgbaar, bijvoorbeeld over de familie Ringers, Cornelis Drebbel en Jan Adriaanszoon Leeghwater, neem dan even contact op.

 

* Wat was het een succes, ons bezoek aan de wedstrijd AZ-PEC Zwolle op zondag 23 februari 2020. 13 anderstaligen en 7 taalbegeleiders hebben deze middag genoten. Velen waren niet eerder in het stadion geweest,  dus was dit bezoek een bijzondere ervaring. Dat AZ won verhoogde de feestvreugde. We kregen een verzorgde ontvangst in de Kees Kist Lounge, een drankje in de rust en nog een lekkernij na afloop van de wedstrijd. Wij zijn verwend! Namens de deelnemers en het bestuur van Dialoog hartelijk dank aan de directie van AZ en Stichting De Waaier.

 

* De nieuwjaarsbijeenkomst van Dialoog op zaterdag 18 januari 2020 was erg gezellig. In de versierde zaal van De Terp in Oudorp was muziek en werd door enkele mensen uitbundig meegezongen met de karaoke van veeltalige liederen. Veel mensen hadden bijgedragen aan een tafel vol met heerlijke gerechten en hapjes uit alle windstreken. Aan meedere tafels werden de kaartjes met vragen gebruikt om tot een levendig gesprek te komen. Complimenten voor de organisatoren, het was een geslaagde middag!

Najaar 2019:

* Taqa Theater De Vest trakteerde anderstalige deelnemers van Dialoog - ouders met hun kinderen – op de familievoorstelling “Air Play” van het Amerikaanse duo Acrobuffos. Een betoverende, kleurrijke en visuele belevenis. Een voorstelling zonder woorden waar ademloos naar werd gekeken.Enkele reacties:"Wat een fantastisch spektakel! Wij hebben een supertijd gehad, wat een leuke, grappige en mooie show." "Spectaculair waren de waaiers met de doeken. Ik geef deze voorstelling een 9.5/10. (door 10 jarige)" "Wat fantastisch en origineel, een geweldige avond." "Interessante uitvoeringen, prachtige muziek en kleuren. De kinderen en wij waren heel enthousiast. Mijn zoon heeft een spreekbeurt over deze voorstelling gehouden."

 * Gastvrouw Petra van Stigt van de kinderboekwinkel “De Vrolijke Boekenwurm” verzorgde voor anderstalige ouders een informatieve koffie-ochtend over geschikte kinderboeken. Boeken om uit voor te lezen, informatieve kinderboeken, thema kinderboeken, prentenboeken, boeken die kinderen zelf kunnen lezen. “Wat voor het ene kind geschikt is, hoeft dat niet voor een ander kind te zijn. Interesses en mogelijkheden voor alle kinderen zijn verschillend. Kijk en luister naar je kind en zoek dan, eventueel samen met je kind, een boek uit.” Deze boekwinkel is gespecialiseerd in kinderenboeken in de leeftijd van 0 – 8 jaar. De ochtend was een groot succes. Het is de bedoeling dat in februari een vervolg komt op deze leerzame en gezellige informatiebijeenkomst.

 

Voorjaar 2019: 

* Zondag 26 mei was er een vaartocht door natuurgebied De Eilandspolder. André Piel en zijn familie hebben er een onvergetellijke dag van gemaakt. Met 40 taalbegeleiders en anderstaligen voeren wij in koeienpramen door het mooie natuurgebied. We kregen informatie over het bijzondere landschap en de vele vogels. Er was koffie, thee, koek en ander lekkers. Vooral voor de vele anderstaligen was het een heel speciale belevenis. 

 

* Dinsdag 21 mei was er een tweede workshop van Dick Pieters (IGNIUS Consultancy) voor taalbegeleiders, ditmaal in Wijkcentrum Overdie. Het was een vervolg op een eerdere cursus "Effectief Communiceren". We kregen zeer deskundige, heldere informatie, gelardeerd met talloze voorbeelden. Ditmaal werd er ook veel aandachtbesteed aan gedragstypologie en hoe je het best kunt communiceren met bepaalde typen mensen. Een eye-opener voor ons allemaal. Het was een actieve, levendige en met humor doorspekte training, die met veel aandacht gevolgd werd en waarvan de taalbegeleiders veel profijt zullen hebben

 

 

 

 

 

 * Zaterdag 6 juli 2019 brachten 21 mensen van Dialoog een bezoek aan de Hortus in Alkmaar. Dat was genieten van deze prachtige tuin, ondanks de regen. We hebben veel opgestoken van het belang van kweken en behouden van zoveel planten. Heel veel dank aan de vrijwilligers van de Hortus en aan Stichting De Waaier die dit uitstapje mogelijk hebben gemaakt. 

 

De zus van Sinterklaas

 

Donderdag 5 december 2020 bracht Sint Clara, de zus van Sinterklaas, een bezoek aan de groep Dialoog Extra.

Een gespreksgroep van ongeveer 18 anderstaligen, die om de week bij elkaar komen.

Sint Clara was vorig jaar voor het eerst langs geweest en men stelde het op prijs dat de geëmancipeerde zus van Klaas dit jaar weer kwam.

Het werd een vrolijke ochtend met cadeautjes die door een dobbelspel verdeeld werden na het doen van opdrachten en vragen.

Natuurlijk waren er taalopdrachten zoals

"verzin 15 woorden die op Piet rijmen"

"hoeveel woorden kun je uit het woord Sinterklaas halen".

Iedereen ging heel tevreden met één of meer cadeautjes naar huis. 

Top